Ei Turus mittä homoi oo 2011

Ei Turus mittä homoi oo -esitys oli Teatteri Kantanäyn kolmas kabaree, joka kertoi ns. sateenkaarikansan elämästä. Yksittäiset tarinat muodostivat sketsien kautta kokoillan esityksen, josta ei puuttunut huumoria, laulua eikä tanssia livebändin tahdittamana.

Itseironia ja turkulaisuus pyörittivät peilipalloa ensi-illasta 4.12.2011 alkaen kaikkiaan 20 esityksen verran. Lava täyttyi utopistisilla – ja kuitenkin niin tunnistettavilla hahmoilla: pikatreffeiltä yhteen muuttava lesbopari, Nahka-Leila, homoemoja kouluttava ylihomo, väljähtynyt transtutkija…

Hahmojen kautta kabaree syveni tarkastelemaan ilmiöitä, jotka toisinaan vaikuttavat päälleliimatuilta, kuten suvaitsevaisuus: Millaista on pakotettu suvaitsevaisuus? Voiko todellisuuden kieltämisen viedä niin pitkälle, että uskoo homojen olevan satuolentoja? Onko nainen lesbonaisen kanssa lesbosuhteessa, vai ihan vaan naisen kanssa suhteessa?

Pelot poistuvat ja stereotypioiden torjuminen helpottaa, kun niille saa nauraa yhdessä. Teatteriryhmä järjesti elokuussa yleisölle avoimen käsikirjoitustyöpajan, jossa myös ryhmän ulkopuoliset pääsivät kertomaan kokemuksiaan. Tapaamisessa syntyneitä aihioita työstettiin käsikirjoitusvaiheessa lavalle asti. Näyttämöllä nähtiin tuttuja ja uusia kantanäkyläisiä.

 

Työryhmä:

Näyttelijät: Marko Carlson, Johanna Jernberg, Kalle Keijonen, Virve Koskinen, Teemu Loikas, Kiisu Tuomi, Hanna Vähäniemi ja Timo Väntsi.

Bändi: Ami Koiranen, Markus Koivisto ja Maaria Mustakallio

Ohjaus: Tapio Väntsi

Käsikirjoitus: työryhmä ja Tommi Kinnunen

Koreografia: Marko Carlson

Valosuunnittelu: Timo Ollila

Graafikko: Teemu Loikas

Valokuvat: Ami Koiranen

Tuottaja: Maarit Koistinen

 

KEPEÄN PINNAN ALLA VAKAVA POHJAVIRE – Turun Sanomien arvio ensi-illasta.